3 dk.
27 Haziran 2022
Büyük günahları bırakmak için ne yapmak gerekir?-gorsel
Youtube Banner

Büyük günahları bırakmak için ne yapmak gerekir?

Soru: Büyük günah işlemiş/işleyen kimselerin o günahları bırakabilmek için neler yapmaları, nasıl davranmaları gerekir?

Cevap: Büyük günahları olan bir insan, bu günahları bir nevi sigara gibi görmelidir. İzah etmek gerekirse, sigara pis ve terk edilmesi gereken zararlı bir şeydir ama hiçbir hayırlı işe de mani değildir. Günahım var deyip namaz, oruç gibi ibadetlerden uzak durmak şeytanın büyük bir vesvesesidir.

Büyük günahlara düşmüş kimseler aşağıdaki beş maddeye sabırla devam edebilirse Allah’ın izniyle bu günahlardan kurtulurlar. 


1. Hiçbir açıdan kendinizi eksik görmeyin, değersiz hissetmeyin, komplekse kapılmayın. Negatif olmayın. Bazı günahlara müptelasınız diye Allah’ı ve O'nun rahmetini uzak hissetmeyin. Canınızı sıkmayın. Eğer bu kusurunuzdan içten ve samimi bir şekilde kurtulmak istiyorsanız o kapı size ardına kadar açıktır, bunu asla unutmayın.


2. Kurtulmak istediğiniz günahtan ilk karar aldığınızda kurtulamamanız sizi ümitsizliğe sevk etmesin. Bilakis, yapabildiğiniz kadar salih amel yapmaya çalışın. Namaz beş vakit olamıyorsa iki vakit olabilir; oruç otuz gün olamıyorsa on gün olabilir. Ümitsizliğe kapılmadan namaz kılmaya, Kur’an okuyup vaaz dinlemeye vb. amellere devam edin. Ne kadar olabiliyorsa. Unutulmamalıdır ki bir şeyin yarısı hiçbir şeyin tamamından daha iyidir.


3. Ortam çok önemlidir. Bir anda olmuyorsa bile adım adım salih insanlarla arkadaşlığınızı arttırın, günaha girmenize vesile olan kişilerle veya çevreyle bağınızı zayıflatmaya çalışın. Taşınmayı düşünün, iş değiştirmeyi düşünün. İnsanın yaptığının çoğunluğu ortamının meyvesidir.


4. Dilinizde ve kalbinizde sürekli istiğfar olsun.(1) Yani günah işlerken bile bir yandan “Allah'ım beni affet!” deyin. Oturup boş kaldığınızda “Rabbim, ne olur bana azap etme! Ben, Senin azabından korkarım, beni affet.” deyin. Yani Allah'tan sürekli affedilmeyi isteyin.


5. İmkânınız nispetinde tebliğ faaliyetlerine destek olun.(2) Allah'ın en sevdiği amel budur. Salih adamın kendi başına ibadet etmesindense fasık bir adamın dine sahip çıkması veya sahip çıkana destek olması Allah'ın daha çok hoşuna gider. Tebliğ en büyük günahlara kefaret olur, en büyük nimetlerin merdivenidir.

 


1 ) Rabbinizden bağışlanma dileyin. doğrusu o, çok bağışlayandır " (Nuh, 71/ 10) ,

(Ey Muhammed) Sabret! Allah'ın verdiği söz şüphesiz gerçektir. Suçunun bağışlanmasını dile; Rabbini akşam, sabah överek tesbih et" (el-Mümin, 40/55)

 

 Ebu Hureyre (r.a)'den rivayet edildiğine göre Peygamberimiz: "Vallahi ben Allah'a günde yetmiş defadan çok istiğfar ediyorum" buyurmuştur. Başka bazı hadislerde Hz. Peygamberin günde yüz defa istiğfar ettiği belirtilir (bk. Müslim., Zikr, 41; Ebû Dâvud, Vitr, 26; Tirmizî, Sûre, 47/1)

2 ) "Ey Peygamber! İnsanları Rabbinin yoluna hikmetle ve güzel öğütle davet et. Onlarla en güzel şekilde mücadele et. Şüphesiz ki Rabbin, yolundan sapanı da çok iyi bilir, doğru yolda yürüyenleri de çok iyi bilir" (en-Nahl, 16/125)