Çocuklar ve Aileyle İmtihan
Soru: Çocuğum olduğunda “çok bağlanmayayım zira en sevdiğimle imtihan olurum” diyordum. Şimdiyse onu kaybetme korkusu oluyor ve bunu yenemiyorum. Ne tavsiye edersiniz?
Cevap: Merak etmeyiniz, ister bahsettiğiniz gibi düşünün, ister düşünmeyin; ister çocuğunuza çok bağlanın, ister pek umursamayın; ister üzerine titreyin, ister serbest bırakın; ister imtihan edilmek için hususi dua edin, ister teheccüdlere kalkarak o imtihandan azat edilmek için yalvarın…
Yani haliniz, hissiniz, davranışınız ne olursa olsun; hem çocuklarınızla hem eşinizle, hem de defalarca imtihan olacaksınız.
Yanlış anlaşılmaya mahal vermemek için izahta bulunalım, elbette ki aileniz ve çocuklarınız için ettiğiniz duaların karşılığını faydalı anlamda göreceksiniz fakat bu hiçbir şekilde imtihan olmamanız gibi bir netice doğurmayacaktır.
Bu konuda, “şöyle düşünüp hissettiğim için imtihan oluyorum” düşüncesi batıl inançtır, hiçbir aslı yoktur.
İmtihan olacaksınız zira:
1) Bu dünya imtihan dünyasıdır,
2) Gece gündüz, kış bahar bu dünyanın her halinde vardır,
3) Eş ve çocuklar hayatın önemli bir parçasıdır.
Pek çok defa eş ve çocuklarınızı hastalık veya tartışma sebebiyle kaybeder gibi olup korkacaksınız. Bir çok kere onların maddi manevi problemleriyle uğraşacaksınız. Okullarından evliliklerine kadar her konuda hiç aklınıza gelmeyen sorunlar göreceksiniz.
Hayat bundan ibarettir. Tevekkül edin, Allah'a güvenin, kendi vazifelerinizi ihmal etmeyin; farzları yapıp sünnetlere uymaya çalışın. Sonra da “Senden gelen her şey hoş”(1) deyip feraha erin.
1)“Hoştur bana senden gelen” dizesinin Yunus Emre yahut
İbrahim Tennuri’ye ait olduğu şeklinde iki görüş vardır.