3 dk.
24 Eylül 2024
Cünüp olan kişi pislenmiş mi sayılır?-gorsel
Youtube Banner

Cünüp olan kişi pislenmiş mi sayılır?

Soru: Cünüp kişi pis midir? Mesela cünüp olan kişiyle tokalaşmakta bir sakınca var mıdır?

Cevap: Müslüman, her halükarda temizdir, temiz sayılır. Cenabetlik durumunda gusletmek farzdır ama o hâlde iken pis olduğunu düşünmek doğru olmadığı gibi; o hâldeki insanlara pis muamelesi yapmak da doğru değildir.


Bu arada bu cümleyi “Müslüman temizdir.” diye kurduk, zira İslam'a ait dini bir hükmü ifade ediyoruz. Yoksa “Müslüman olmayan kişi pis sayılır.” gibi bir kastımız yok. Yanlış anlaşılmamak adına bu noktayı ifade etmek istedik. Gayrimüslim bir kişi için cünüp olup olmamayı değerlendirmeye gerek yoktur.


Bu noktada delil olaraksa şu hadisi gösterebiliriz:

Ebu Hüreyre (radıyallahü anh) anlatır: “Resulullah (aleyhissalatu vesselam) Medine sokaklarından birinde kendisine rastlamıştır. Ebu Hüreyre bu sırada cünüp olduğu için, Efendimiz(sallallahu aleyhi vesellem) de karşılaştığı insanlarla tokalaşıp sarıldığı için, Allah Resulü'nü uzaktan görünce, uzaklaşıp gider ve sonradan yıkanıp gelir. Gelince Peygamberimiz(aleyhissalatu vesselam):
“Ey Ebu Hüreyre seni gördüm, beni görünce kaçtın?” diye sorar.
“Ben cünüptüm, necis, pis halimle bana dokunmanızı istemedim” der. Efendimiz:
“Subhanallah! (bilmez misin ki) Müslüman necis (pis) olmaz!” diye ferman eder. (1)


Yanlış anlaşılmasın, elbette cünüp olan insanın vücudunda, belki çamaşırlarında temiz olmayan şeyler var olabilir. O manada, “temiz değil, pis” denebilir. Fakat konsept olarak cünüplük durumundaki kişinin pis görülemeyeceği; onunla tokalaşıp sarılmakta beis olmadığı ve o kimselerin bir mecliste insanlarla oturabileceği anlaşılmaktadır.

 

Farklı bir nokta olarak şunu ifade edelim ki, cünüp bulunmak namaz kaçırmadıkça caiz olmakla beraber, tehlikelidir. Bilhassa bizim gibi maddi ve manevi tehlikelere açık yaşayanlar için daha tehlikelidir.


Efendimiz(sallallahu aleyhi vesellem) buyurdu ki: “İçinde cünüp birisi bulunan eve melekler girmez.” (2)


Amellerimizi yazan melekler her zaman bizimle beraberdir; hakeza Müslüman olduğumuz için bizi koruyan meleklerin en önemlileri de daima bizle beraberdir, cünüp olsak veya tuvalette, banyoda bulunsak bile…


Ama daha ince, daha hassas bazı vazifelerle görevli ve bizi koruyan ya da bize rahmet ve bereket getiren bazı melekler vardır ki, bizim cünüp olmamız onları uzaklaştırır. Ve aynı mütehassıs bir cerrahın ancak steril ortamda mesleğini icra edebileceği gibi, biz tertemiz olmazsak, o melekler vazifelerini yerine getiremezler.


Bu açıdan:

1. Cünüp olan insana daha kolay nazar değer. Bu, defalarca gözlemlenmiştir.
2. Cünüp olan kişiye büyü daha kolay ve derinden tesir eder.
3. Cünüp iken insan daha kolay öfkelenir, kavga eder, tartışır, kalp kırar ve kalbi kırılır.
4. Cünüp insan sanki tamamıyla tüm kabiliyetleri ile orda değil gibidir, daha kolay yanlış yapar, hata eder, elinden, dilinden kaza çıkar.
5. Cenabet olmak, hatta bazen abdestsiz olmak, gelen bazı özel rahmetleri ve iltifatları keser, azaltır.

 


 

1 ) Buharı, Gusl 23, 24; Müslim, Hayz 115, (371); Ebu Davud, Taharet 97, (231); Tirmizi, Taharet 89, (121); Nesai, Taharet 172, (1, 145, 146).
2 ) Ebû Dâvud, libâs 129; Nesaî, tahâre 167, hayl 11; Dârimî istîzân 34; Ahmed b. Hanbel, İ, 80, 83, 107, 139, 150