3 dk.
08 Nisan 2022
Duada özel istekte bulunmalı mıyız?-gorsel
Youtube Banner

Duada özel istekte bulunmalı mıyız?

SORU: Dualarda özel istekte bulunmak, spesifik şeyleri istemek doğru mudur? 
 

CEVAP: Spesifik şeyler için dua etmenin tek zararı kişinin kendi kalbini, ufkunu daraltmasıdır. Bazı konularda isim vererek dua etmek de böyledir. Yoksa herhangi bir konuda Allah’a dua etmekten bir zarar gelmez. 
 

Ancak gözden kaçırılmaması gereken bir durum var ki o da şudur: Bizler insan olarak Kur’an’ın da bildirdiği gibi; aceleci (1), cahil ve hatta zalim (2) varlıklarız. Ayrıca dar bakışlıyız. Aklımıza gelenin çok çabuk ve kendi keyfimize göre olmuş olması konusunda da ısrarcıyızdır. İsteklerimizin gerçekleşmesi uğruna ailelerimizi, eşimizi, dostumuzu, anne babamızı, arkadaşlarımızı bu aceleciliğimiz ve duygusuz ısrarlarımızla kırabiliriz. Hayat akıp gittikçe, imtihanlar-musibetler bize ister istemez bir çeşit olgunluk kazandırdıkça, zamanla ilim ve tefekkürümüz de arttıkça bu aceleciliğimizin farkına varabiliriz. Bu açıdan Hz. Nuh (as) gibi “Rabbim! Ben, senden hakkında bilgi sahibi olmadığım bir şeyi istemekten yine sana sığınırım.” (3) der ve esas ihtiyacımız olan şeyi daha genel ifadelerle söylemek ve o şey gerçekleşene kadar sabretmek konusunda biraz daha güç buluruz. Dolayısıyla bir insan spesifik bir konuda kendisi hakkında verilen bir hükmün (istediği herhangi bir şeyin olması ya da olmaması gibi) kendisine çok doğru, çok lazım, çok acil görünmesine rağmen aslında o kadar da doğru, o kadar da acil, o kadar da gerekli olmadığını başlangıçta fark edemeyebilir. Bu konuda eğer Allah’a dua ediyorsa yine bir zararı olmayacaktır. Başta da dediğimiz gibi spesifik bir konuda dua etmenin tek zararı kişinin kalbini daraltması olacaktır.

 

Kişi dua ederken aslında yanlış şeyleri istiyor olabilir. Kendisi için doğru, verimli ve güzel olmayan şeyleri Allah’tan talep edebilir. Mesela bir insanın kabiliyeti okumak ve yazmak üzerinedir ancak bir filmde gördüğü için ya da tanıştığı bir insandan etkilendiği için kabiliyeti olmayan bir konuda (örneğin satış-pazarlama alanında) başarılı olmayı isteyebilir. Bunun hayalini kurup peşine düşebilir. Yine de eğer içinde güçlü bir arzu varsa o istikamette dua edebilir, çaba da sarf edebilir. Çünkü insan bir şey öğrenecekse, bir konuda terakki edebilecekse bu yine kendi istekleri ve çabasının neticesinde olacaktır. Evet, istek ve arzunun böyle bir yönü vardır. İnsan onlar aracılığıyla bu hayatla gerçek irtibatlar kurar ve bu vesileyle terakki eder.

Ayrıca, Yüce Allah dualara mutlaka yanıt verir.(4) Fakat vermiş olduğu yanıt bizim istediğimizin aynısı olmayabilir. Bizim isteğimiz bizim için hayırlı değilse Allah bize daha hayırlısını verebilir, o ettiğimiz dualar sayesinde günahlarımızı bağışlayabilir veya o dualar bize farklı hayırların kapılarını açabilir. (5)

Bu konuda daha detaylı bilgi almak isteyenler daha önce Youtube kanalımızda yayınlamış olduğumuz videoyu seyredebilirler.
 
 


 

(1) https://www.kuranvemeali.com/isra-suresi/11-ayeti-meali

 

(2) https://www.kuranvemeali.com/ahzab-suresi/72-ayeti-meali 

 

(3) https://www.kuranvemeali.com/hud-suresi/47-ayeti-meali 

 

(4) Müslim, Zikir, 25; bk. İbn Hıbbân, Ed’ıye, No:881, 976
 

(5) Mektubat, Bediüzzaman Said Nursi https://sorularlarisale.com/risale-i-nur-kulliyati/mektubat/yirmi-dorduncu-mektup/yirmi-dorduncu-mektubun-birinci-zeyli/425