Gusul için kullanılan “vücutta iğne ucu kadar kuru yer kalmaması" ibaresini nasıl anlamalıyız?
Soru: Guslün şartlarından bahsederken kullanılan “vücutta iğne ucu kadar kuru yer kalmaması” ifadesini nasıl anlamalıyız? Bu ifadenin kulaktaki deliği (küpe için açılan) dahi temizlemek olarak yorumlanması doğru mudur?
Cevap: Hadislerde mevzu böyle anlatılmamıştır. Üstelik Efendimiz'in (sallallahu aleyhi vesellem) eşlerine böyle bir tavsiyesi olmamıştır. Hadislerde “gusül, bütün vücudunu yıkamandır” denir(1). Ve tek vurgu “Her saç kökü cenabet olur; gusül alınca saçları yıkayın, deriyi paklayın”(2) diyerek yapılmıştır. Yani hadislerde gusül abdesti için yapılan tek vurgu saç derisine dairdir; zira saçlardan dolayı oraya su dökülse bile ulaşmayabilir.
Bazı insanları takıntılı yaptığı ve vesveseye neden olduğu için, “vücutta iğne ucu kadar yıkanmadık yer kalmamalı” sözünü söylemekten sakınmalı.
Gusül abdesti, tüm vücudun normal bir şekilde yıkanmasından ibarettir. İnsan elbette (fıkıhta da hukuk ve tıp gibi açık konuşma mecburiyetindeyiz, terbiyesizliği bağışlayın) koltuk altı, göbek deliği, ayak parmak araları gibi suyun bir anda ulaşamayacağı kuytu köşeler üzerinde biraz daha durmalı; vücudun geniş alanlarını da biraz da olsa ovmalı, saç diplerini elden geçirmelidir.
Bu tarz bariz şeyler dışındaki uğraşılar, takıntı nevindendir. Bu, takvayı değil obsesif bozukluk olduğunu gösterir ve vesveseleri kâle alarak şeytanları sevindirmek demektir.
(1) Sunan an-Nasa'i 247, 248, 253
(2) Jami` at-Tirmidhi 106, Sunan Ibn Majah 597