2 dk.
20 Şubat 2022
"Hayırlısı olsun" duası makbul bir dua mıdır?-gorsel
Youtube Banner

"Hayırlısı olsun" duası makbul bir dua mıdır?

Efendimiz(sallallahu aleyhi vesellem) “Dua ederken kesin bir dille isteyin” diyor; “Allah gafil kalbin (ettiği duaya konsantre olmamış, başka şeyler düşünen) duasını kabul etmez” buyuruyor. Bu açıdan Allah'tan istediğimizi kesinleştirerek istemeliyiz. Bu kesinleştirme işinden önce de imkan dahilinde; hem araştırma yapmalı, hem istişare etmeli, hem de düşünmeliyiz.


Bu açıdan, asıl isteği muallakta bırakan ve bir cins tembellik ve geçiştirme olan “hayırlısı olsun” duası; dua değildir, verimsiz ve faydasız bir temennidir.


Diğer taraftan, bir insanın asıl istediği şey bellidir de, o insan gidiş yolunda kararsızdır. Mesela üzerinde düşünmüş, araştırmış ve bilgisayar mühendisliğinin kendine uygun olduğunu görmüş ama şehir ve üniversiteye karar verememiştir. Veya bilmediği şeyler olmasından korkuyordur. Bu durumda “Allah'ım! Ben bilmem, sen bilirsin; ben kulum, Sen Rabsin; ben acizim, Sen beni benden daha iyi tanırsın, Sen her şeye kadirsin; benim dünyam, ahiretim, kişisel başarı ve mutluluğum için en uygunu, iyisi, güzeli neyse onu nasip et” niyeti ile “Allah'ım hayırlısı olsun” diyorsa; bu güzel bir duadır ve hadiste tavsiye edilen istihare duasına benzemektedir.


Evet, kişinin tercihleri de onun sorumluluğundadır. İnsan tembelliğe düşmemeli, araştırmalı, uzman ve tecrübelilere danışmalıdır. Net kararlar verip, karar verdikten sonra azimli ve ısrarlı olmalıdır.


Bütün bunlarla beraber, bizim her şeyi bilmediğimiz, her alternatifi doğru değerlendiremediğimiz de unutulmamalı. Allahın ilmine başvurmalı, Ondan bizi, bizim için “iyi, doğru, güzel, hayırlı” şeye ulaştırması istenmelidir.