3 dk.
02 Mart 2022
İstihare nedir?-gorsel
Youtube Banner

İstihare nedir?

Soru: İstihare hakkında bilgi verebilir misiniz?

 

İstihare namazı ve duası sahih hadislerle öğretilen bir şeydir ama istihare rüyasının hiç bir sahih aslı yoktur. Yani istihare için rüyaya yatmak ve onu yorumlamak tehlikeli ve kötü bir bidattır.


Ayrıca istihare namazı ve duası, karar veremeyen kişinin kendisine tavsiye edilmiştir. Yani birinin başkası için istihare yapması sünnete terstir.


Hadislerde sahabe efendilerimiz “Peygamberimiz (sav) aynı Kuran'dan bir süre öğrettiği gibi üzerinde durarak istihare duasını öğretti.” demektedir. (1)


İstihare sünnette şöyle geçer:
Bir konuda, farklı alternatifler arasında kararsızlığa düşen kişi, gidip (tercihen zihninin ve gönlünün huzurlu olacağı bir yer ve zamanda) 2 rekat nafile namaz kılıp, Efendimiz'in verdiği duayı okur, tekrarlar.
Bu dua sonucu Allah'ın, o kişinin kalbini bir alternatife yaklaştıracağını Efendimiz söylüyor. Tek defada karar kalbe gelmezse, namaz ve dua tekrarlanmalıdır. Genelde bir hafta içinde gönül netleşir. Dilenirse günde birden fazla kez de bu namaz ve dua tekrarlanabilir.


Tabii ki duayı okurken, tekerleme gibi okunmamalı, manasını kalpten hissederek ve kastederek söylenmelidir. (2)


Diğer bir nokta ise istihare ile karar vermeye çalışırken, başkalarından gelecek tavsiyelere ve farklı alternatiflere açık olunmalıdır. (3) Kişi önyargı veya saplantı sebebi ile kendini kapalı tutarsa, Allah onu en hayırlıya nasıl sevk edebilir ki?
 



Efendimizin öğrettiği istihare duası:


اَللَّهُمَّ إِنِّي أَسْتَخِيرُكَ بِعِلْمِكَ، وَأَسْتَقْدِرُكَ بِقُدْرَتِكَ، وَأَسْأَلُكَ مِنْ فَضْلِكَ الْعَظِيمِ، فَإِنَّكَ تَقْدِرُ وَلاَ أَقْدِرُ، وَتَعْلَمُ وَلاَ أَعْلَمُ، وَأَنْتَ عَلاَّمُ الْغُيُوبِ، اَللَّهُمَّ إِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا الأَمْرَ – وَيُسَمِّي حَاجَتَهُ- خَيْرٌ ليِ فيِ دِينِي وَمَعَاشِي وَعَاقِبَةِ أَمْرِي -أَوْ قَالَ: عَاجِلِهِ وَآجِلِهِ- فَاقْدُرْهُ ليِ وَيَسِّرْهُ ليِ ثُمَّ بَارِكْ ليِ فِيهِ، وَإِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا الأمْرَ شَرٌّ ليِ فيِ دِينيِ وَمَعَاشِي وَعَاقِبَةِ أَمْرِي -أَوْ قَالَ عَاجِلِهِ وَآجِلِهِ- فَاصْرِفْهُ عَنيِّ، وَاصْرِفْنيِ عَنْهُ، وَاقْدُرْ لِيَ الْخَيْرَ حَيْثُ كَانَ، ثُمَّ أَرْضِنيِ بِهِ


-Allahım! İlmine başvurarak senden en hayırlı olanını isterim. Kudretine dayanarak senden en uygun olanını takdir etmeni isterim. Senden, yüce ihsanını isterim. Sen güç yetirirsin, ben güç yetiremem. Sen bilirsin, ben bilemem. Sen bilinmeyenleri en iyi bilensin. Allahım! Bu işi benim için; dinimde, yaşantımda ve işimin sonunda iyi olarak Biliyorsan, onu bana takdir et, kolaylaştır ve sonra bereketli kıl. Bu işin benim için; dinimde, yaşantımda ve işimin sonunda serli olarak biliyorsan, onu benden, beni de ondan uzaklaştır ve benim için nerede olursa hayır olanı takdir et. Sonra, beni takdir ettiğin şeyden razı kıl. (4)

1. Müsned, III, 344; Buhârî, “Daʿavât”, 49, “Tevḥîd”, 10; İbn Mâce, “İḳāmetü’ṣ-ṣalât”, 188

2. “..Allah gafil kalple yapılan duayı kabul etmez.”  Mealli hadis için bk. Tirmizi, Daavat 65

3. İstişare ile ilgili ayetler ;
https://www.kuranvemeali.com/aliimran-suresi/159-ayeti-meali
https://www.kuranvemeali.com/sura-suresi/38-ayeti-meali 

4. Buhârî, Teheccüd, 25; Da’avât: 48; Tirmizî, Salât, 237