Allah'ın kudretini daha iyi kavrayabilmek için neler yapmamız gerekir?
Soru: Bir yerde “Çoğumuzun itikadında Allah’ın kudretine dair itminan mevcuttur. Yani Allah’ın gücünün her şeye yettiği konusunda hemen hiç şüpheye düşmeyiz. Fakat bilmeden, Allah’ı eksik zannettiğimiz yerler vardır.” diyorsunuz. Allah'ı bilmeden eksik zannetme yanlışına düşmemek için neler yapmamız gerekir?
Cevap: Kim Allah’ın rahmeti konusunda gönlünü, zihnini ikna etse; aklı kemiren ve kalbi darmadağın eden “benim için en iyisi nedir, ne yapayım, ne edeyim” kaygılarından azat olur.(1)
Evet, çoğumuzun itikadında Allah’ın kudretine dair itminan mevcuttur. Yani Allah’ın gücünün her şeye yettiği konusunda hemen hiç şüpheye düşmeyiz.
Fakat bilmeden, Allah’ı eksik zannettiğimiz yerler vardır. Bunu şuurlu bir biçimde yapıyor değiliz. Bu yanlış düşüncelerden kurtulmak için şu hususları aşağıdaki sırayla tefekkür ve tekrar etmeliyiz:
1. Allah beni benden daha çok sever(2), iyiliğimi benden çok ister ve beni benden daha çok düşünür. Hatta bırakın beni, Allah beni bana aşık eşimden, babamdan ve annemden daha çok sever; iyiliğimi daha çok ister, benim için hayır murat eder.(3) İsterseniz şu cümleyi belli bir sayıda tekrar edebilirsiniz:
“Allah beni seviyor, iyiliğimi istiyor.”
2. Allah benden daha çok biliyor. Evet, ben benim kendi iyiliğim için filanca sonucu, falan kişiyi, fulan şehri, felan mesleği, hali.. dileyebilirim. Ama Allah her şeyin ezelî ve ebedî halini, doğuracağı sonuçları, benim ahiretim için neticesini.. benden daha iyi bilir.(4) Ben belli bir şeyin belli bir zaman olmasını isteyebilirim amma Allah zamanlamayı da benden daha iyi bilir. Bir süre mesela 33 defa, 70 defa “Allah benden daha çok biliyor” diye zikredebilirsiniz.
3. Allah cömerttir ve tüm cömertler gibi kendisinden istenmesini sever. Vakıa, cömert olduğu için pek çok şeyi istemeden verir.(6) Ama vermek için kulun istemesini ön-şart koştuğu şeyler de çoktur. Allah kulunun kendisine yönelip kendisinden bir şeyler istemesine o kadar çok sevinir ki…(7) (burada açıklayabilecek kelime bulamıyoruz, akla gelen deyimleri de Allah hakkında kullanmak caiz olmaz)
Kuran ve hadisin mecmuundan Allah’ın en çok sevdiği 3-4 şeyi sayın deseler:
i) Kendisinin anlatılıp sevdirilmesi
ıı) Bir kuluna iyilik edilmesi
ııı) Kendisine yönelip istenilmesi.. diyebiliriz.
Evet Allah cömerttir.(5) Şu an vermiyor veya (zannımıza göre) az veriyor olması haşa ne fakirliğindendir, ne cimriliğindendir, ne haberi olmamasındandır, ne de bizi sevmemesindendir. Lakin bir hikmeti vardır, bir zamanı vardır, bir sebebi vardır. O bilir, biz bilmeyiz. O bizi bizden daha çok düşünür.
Ve Allah’ın rahmetinin kevser denizi çok geniştir, bununla birlikte bardakla gelene bir bardak, kovayla gelene bir kova su verilir…
Ve Allah’ın rahmetinin güneşi çok aydınlıktır; kendi yaşam evinden bir pencere açana bir pencerelik ışık gelir, 3 pencere açana da o kadarlık…
Ve Allah’ın rahmeti sürekli yağan bir bahar yağmuru gibidir; ama insan kendi kaygılarının ve suizannının şemsiyesi altında durursa ona pek azı isabet edebilir.
Allah kuluna kafi değil midir!
1 ) De ki (Allah şöyle buyuruyor): “Ey kendi aleyhlerine olarak günahta haddi aşan kullarım! Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyin. Allah (dilerse) bütün günahları bağışlar; doğrusu O çok bağışlayıcı, çok merhametlidir.” Zumer, 53
2 ) Ebû Hureyre (radıyallahü anh) şöyle dedi: Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: "Allah Tebâreke ve Taâlâ bir kulu sevdiği zaman Cibril'e:
— Allah falan kulu sevmiştir, onu sen de sev! diye nida eder. Cibril de o kulu sever. Sonra Cibril gök halkına:
— Allah falan kulu sevmiştir, sizler de onu sevin! diye nida eder. Gök ahâlîsi de o kulu severler. Ve yer ahâlîsi arasında da o kimse için (gönüllerine) bir kabul konulur".
Buhari, Kitabul Tevhid, 7576
3 ) İman edip de iyi davranışlarda bulunanlara gelince, onlar için çok merhametli olan Allah, (gönüllerde) bir sevgi yaratacaktır. Rahman, 96
4 ) Rabbin meleklere "Ben yeryüzünde bir halife var edeceğim" demişti; melekler, "Orada bozgunculuk yapacak, kanlar akıtacak birini mi var edeceksin? Oysa biz Seni överek yüceltiyor ve Seni devamlı takdis ediyoruz" dediler; Allah "Ben şüphesiz sizin bilmediklerinizi bilirim" dedi. Bakara, 30
5 ) Allah'ın cömertliğine örnek olarak:
“Bize Şu'be, Vâsıl el-Ahdeb'den tahdîs etti ki, el-Ma'rûr şöyle demiştir: Ben Ebû Zerr (Cundeb ibn Zurâre -radıyallahü anh)’den işittim, Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: "Cibrîl bana geldi ve:
— Allah'a hiçbir şeyi ortak kılmayarak ölen her kişi cennete girer! diye müjdeledi. Ben:
— Yâ Cibril, bu kimse hırsızlık yapsa, zina etse de mi? diye sordum.
Cibril:
— (Evet.) Hırsızlık yapmış ve zina etmiş olsa da (cennete girer) diye cevap verdi".
Buhari, Kitabul Tevhid 7578
6 ) Kim bir iyilik yaparsa, ona on katı vardır. Kim de bir kötülük yaparsa, o da sadece o kötülüğün misliyle cezalandırılır ve onlara zulmedilmez. Enam, 160
7 ) “Allah, kulunun tevbe etmesiyle, herhangi birinizin çöl bir arazîde kaybetmiş olduğu devesine ansızın tesadüf edivermesi anındaki sevincinden daha çok sevinir” Buhari - Kitabu’d-Daavat, 6382