3 dk.
20 Mart 2022
Hayvani ürünleri terk etmek manevi gelişimimize katkı sağlar mı?-gorsel
Youtube Banner

Hayvani ürünleri terk etmek manevi gelişimimize katkı sağlar mı?

Soru: Hayvan ürünü gıdaları terk etmenin insanda manevi gelişmeye yol açtığı doğru mudur? Bu tarz bir perhizi tavsiye eder misiniz?

Cevap: Hayvanî ürünleri yemeyerek metafizik terakki mümkündür ama bu dini bir terakki değildir. Alim bir mürşit bu gelişmeyi dinî bir gelişmeye çevirebilir ama kişi bu perhizi tek başına yapmaya kalkarsa zarar görme ihtimali çok yüksektir.


Bu açıdan bahsi edilen perhiz; karate, judo gibi sporlara benzer. Bir insan bu sporlar ile kendini geliştirebilir ama bu tek başına dinî bir şey değildir. Ama bir asker veya emniyet görevlisi bunları doğru niyetle öğrenirse, onun için dinî olur, sevap olur.


Diğer taraftan Kuran'da da, Efendimiz'in (sas) sünnetinde de hayvanî gıdalardan kaçınmaya dair hiçbir tavsiye gelmemiştir. Aksine Efendimiz(sallallahu aleyhi vesellem), et yemeyi sevdiğini defalarca belirtmiş, kendisine sunulan başka yemeklere karşı “Et yok muydu?” diye sorduğu olmuştur.(1)


Bir insanın kendi başına hayvanî gıdaları terk ederek riyazet yapmasının zararlarına karşı Şah-ı Nakşibend, İmam-ı Rabbani, Bediüzzaman Said Nursi'nin de aralarında bulunduğu onlarca evliya ve ulema bizi uyarmıştır.(2) Asla böyle bir şeyi tek başınıza yapmayın.


Bu noktada şunu ifade edebiliriz. Hayvanî gıdaları terk edip oruç tutmak, insanın iç dünyasını temizler ve tek bir hedefe kilitlenmesine yardım eder. Riyazet yaptığı esnada o kişide hangi eğilim güçlü ise, tüm bünyesine o hakim olur. 


Mesela enaniyeti güçlü birisi böyle bir riyazete girerse, kendi değerine tam iman etmiş birisi olarak nihayete erer. Korkak veya evhamlı biri bahsedilen sürece girerse, çılgın bir paranoyak olur.


Bu tarz örneklere kendi çevremizde de rastlayabiliriz. Uzunca bir süre riyazet yaptıktan sonra kendilerinde garip hâller hasıl olan kimselerin varlığı vakidir. 

Bu tarz bir riyazet mutlak manada hayırlı bir şey olsaydı, sünnette yer alırdı.

Editörün notu: Tanıdığım bir öğrenci riyazet yaptıktan sonra kendini mehdi zannediyordu ve çok uzun süre psikiyatrik tedavi aldı ama geçmedi. Bir diğer kişi de riyazetten sonra kendisinin Abdülkadir Geylani olduğunu sanıyordu, “Aklen düşününce bazen imkansız görünüyor ama kendimin Geylani olduğuna da eminim” diyordu.

 


1 ) https://sunnah.com/bukhari:2485 , https://sunnah.com/shamail:170 , https://sunnah.com/tirmidhi:3054 , https://sunnah.com/ibnmajah:3308 

Darimi (sh. 22, 25) Ahmed, Müsned (3/397, 398) ve Tirmizi, Şemail (sh. 120,121)
 Ebu Davud 4/146 (3780).
Buhari, iman (6/228) ve Müslim (2/1271)

2 )  Mektubatı Rabbaniye, 52. Mektup